söndag 16 november 2014

Varför triggers inte triggar mig.

Intro

Låt mig varna känsliga tittare för det jag kommer att prata om. Ämnet är känsligt, särskilt eftersom jag inte sällar mig till majoriteten med min åsikt, men det är fine. Det finns vissa modeord som investerare gillar att använda. Ett sådant är trigger. En trigger, eller utlösande faktor, är något som antas leda till en exploderande aktiekurs. Det kan handla om att bolaget snart ska noteras på finbörsen, att aktivistinvesteraren Gordon G klivit in som storägare eller något helt annat. Tanken med triggers är att det inte räcker med att ha en billigt bolag, om det inte finns någon synlig faktor som låser upp värdet, kommer aktien att förbli billig. Medan aktien hjälplöst ligger och skvalpar finns konkurrenterna som säljer en bra historia och får se sin multipel expandera som om det inte fanns någon morgondag. Gräset är som bekant alltid grönare på andra sidan. Konceptet låter på något plan tilltalande: man ska bara köpa aktier som har en möjlig trigger. Även om man kan köpa ett kassaskåp billigt, måste man försäkra sig om att krutdurken är välfylld så att låset kan öppnas. Kan man inte öppna skåpet och komma åt dess innanmäte, blir man utskrattad på det lokala haket. Det är en lektion som Björnligan bittert fått erfara.

Varför jag inte tror på synliga triggers

Att vara värdeinvesterare handlar ofta lika mycket om det som inte syns och det som inte sägs, som det som ligger i allas synfält. Av isberget syns bara en tiondel: resten ligger fördolt under ytan. Det är under ytan som värdeinvesteraren gillar att verka. Det engelska uttrycket "Diamonds in the rough" passar bra in, dvs. sådant som försummas av marknaden av något skäl. I obskyra jaktmarker, på gudsförgätna platser i bolag som andra vänt ryggen. Priset för ett jublande konsensus är alltför ofta inte värt det, utan det kostar helt enkelt mer än det smakar. I stället är det genom att göra oväntade och vågade saker som ett övertag skaffas. Sällan är det lätt och en dans på rosor att gå stick i stäv mot marknaden. Ämnet jag tangerar här är början på förklaringen till varför jag inte uppskattar triggers - alla andra gör det också! Ytterst sällan är man ensam med att se en trigger, utan de brukar vara relativt synliga när det är kända. Att det kommit in en aktivist exempelvis är inte en hemlighet lika välbevarad som Coca-Colas recept, som ligger inburat i ett Fort Knox-liknande bankfack, utan kan fritt beskådas av alla intressenter som har tid att ögna igenom hemsidan.

Det närliggande problemet med triggers är att de per definition är attraktiva för investerarna. Investerarna betraktar dem som mycket positiva och när de lägger ihop två och två, ökar aktiekursen. Jag förstår min dubbelmoral i det att jag å ena sidan är värdeinvesterare som inte tror att marknaden alltid är effektiv och att jag å andra sidan säger att aktiekursen direkt justeras när triggern blir känd. Svaret på det är att de triggers som skapar intresse vid watercooler-snack på Sveriges arbetsplatser är så mycket mer synliga. Generellt sett tror jag därför att det är dödfött att kavla upp ärmarna och leta efter triggers som marknaden inte uppskattar. I de allra flesta fall uppskattar marknaden eventuella utlösande faktorer som är synliga: diamanter på auktionshus tenderar att uppskattas mer än diamanter i sk*thus.

Vilka triggers tror jag på. 

Om en trigger-älskande investerare hade författat Bibeln hade det måhända stått skrivet: "Du ska icke ha andra triggers jämte mig.". Vem är mig i mitt fall? För mig är värde sin egen trigger. Lyckan står den djärve bi och genom att köpa billigt med en betydande säkerhetsmarginal är det enligt mig en utlösande faktor som kommer att belöna aktieägaren. Jag föredrar aktier utan synliga triggers som är billiga framför aktier som handlats upp till höga multiplar i hopp och spekulation om att triggern snart ska börja verka. Om medicinen sedan inte biter får de stå där med hundhuvudet.

Utlösande faktorer som låser upp värde kommer ofta från oväntade håll och vid investeringstillfället är de inte uppenbara, men bra saker kommer till dem som väntar. Varje givet bolag har tusentals triggers som under ytan ligger och väntar på att aktiveras liksom blomman som bara slår ut i blom efter en skogsbrand. Som värdeinvesterare tenderar man att tro att det fundamentala värdet förr eller senare kommer att reflekteras i aktiekursen, det är bara en tidsfråga. Vad som får diskrepansen mellan pris och värde att minska kan vara en myriad olika saker, men tiden talar för att något kommer att hända.

Ett exempel på en trigger kan vara storleken på bolaget. Fonder och institutioner får och vill typiskt sett inte köpa små så kallade Kalle Anka-Caps. Bolag kan ligga under drakarnas radar i tiotals år, helt enkelt därför att de är för små. Småsparare har fördelen att de kan försöka bli Zlatans agent redan när han är spädbarn i stället för att vänta på att han fyllt aderton år. Vissa småbolag gnetar på år ut och år in och växer i normalfallet snabbare än marknaden som helhet. Mor- och farföräldrar tenderar att utbrista "Oj, vad stor du blivit", när de sporadiskt ser lintottens exponentiella tillväxt. Likadant är det för bolag. En dag har de växt så mycket att de plötsligt blir intressanta för storkapitalet och de "smarta pengarna". På så sätt är företagsstorleken en trigger, men man vet inte när den kommer att slå igenom eller hur det kommer att påverka. Ett nutida exempel på det skulle kunna vara Bahnhof som institutionella ägare börjat köpa in sig i. De är förvisso fortfarande noterade på aktietorget, men bolagets framgångar har lett till ökad likviditet och högre marknadsvärde. Värdet var sin egen trigger.

Slutsats

Ofta har jag predikat om att tålamod är den värdefullaste egenskapen hos investerare. Den som kan ta det piano och vänta brukar vinna oftare än hetsaren som hoppar upp och ned och viftar med armarna á la Friskis och Svettis. När det gäller skillnaden mellan fundamentalt värde och pris är min livsåskådning att gapet förr eller senare minskar. Vad som får till stånd förändringen skiljer sig ofta åt mellan olika fall och sällan är det särskilt förutsägbart. Om det är förutsägbart och det finns en synlig trigger brukar å andra sidan värdet redan att uppskattas av marknaden. Hoppar man på tåget efter det, är risken tämligen stor att man missar tåget och får stå på perrongen med biljetten i näven. Därför tror jag att värde är sin egen trigger. Det räcker för mig och jag tror att den som väntar på något gott aldrig får vänta för länge så länge tålamodet finns där. Med otålighet och kortare placeringshorisont i ekvationen blir det en annan femma, men jag lämnar den frågeställningen nu. I stället nöjer jag mig med att höja mitt glas för värde som sin egen trigger. Tyvärr är det en alltför underskattad mekanism. Liksom masken ligger den i jorden och uträttar stordåd och får ingen uppskattning, men jag antar att otack är världens lön.

Hur ser ni på triggers? Vill ni se triggers i de bolag ni överväger att köpa?

9 kommentarer:

  1. Jag lägger ingen fokus alls på eventuella triggers. Precis som du tror jag mycket på "Value is its own catalyst"

    SvaraRadera
  2. Tycker definitivt att det är en faktor som många lägger för stor vikt vid. Men med det sagt, så föredrar jag ett deep-value case (jag är bara intresserad av triggers i bolag där jag vill vara med om en kortsiktig uppvärdering, är verksamheten tillräckligt attraktiv för att ägas på lång sikt är de såklart totalt irrelevanta) med tydliga triggers framför ett utan, allt annat lika. Men jag tvivlar på att jag skulle betala en premie för en investering bara för att den har tydliga triggers.

    Rella Holding är ju ett intressant fall utan triggers :) Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om man bara vill rida på framgångsraketen är det alltför ofta inprisat, så inte ens då gillar jag triggers som vem som helst kan se. Har inte tittat närmare på Rella, trots att jag sett det nämnas av allehanda bloggare.

      Radera
  3. Ett bra exempel är Lucara. Triggers som rapporter och försäljninngar av stora diamanter. Köps alltid upp innan eftersom folk vet att det kommer gå bra. Sen när de släpper nyheten om att det gick bra så sjunker kursen. Eftersom alla redan köpt upp i förväg.

    SvaraRadera
  4. Måste medge att du skriver riktigt bra! Gick efter jag läste detta inlägg till dina äldre, och du har verkligen en talang för skrivandet :) Detta gör det ännu roligare att läsa om investeringar :) Redovisar du inte din portfölj? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina ord, de skar som skenet från en fyrbåk genom höstrusket. Jag redovisar inte min portfölj helt enkelt därför att jag vill vara litet hemlighetsfull av mig. Dessutom har jag många obskyra och illikvida småbolag så allmänintresset hade nog inte varit alla tiders heller. Vill du verkligen veta kan du mejla mig på Irvingsinvest@gmail.com

      Radera
  5. Håller med dig - finns det tydliga triggers så ser redan alla andra dem också. Mr. Market är inte dum, bara bipolär! Vad som är en trigger är dock lite luddigt. För bolag med tillfälliga problem finns ju "triggern" att det vänder igen pga bättre marknadsförhållanden, kostnadsbesparingar minskade nedskrivningar, ökade intäkter eller vad det nu handlar om.

    Köper man bolag helt utan triggers kan man räkna med att det enskilda bolagets börskurs kan ta lång tid på sig för att blomma ut men i en portfölj kommer något av bolagen att göra det då och då vilket kompenserar för de som det inte händer så mycket med. Nate på Oddballstocks skrev intressant om detta nyligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt i att en trigger kan vara olika saker. Är den mer diffus och spekulativ tenderar marknaden att inte lägga lika mycket vikt vid den. Marginalförbättringar är svåra att förutspå, men lyckas man, är rikedomarna som hägrar stora.

      Radera
  6. Uppskattar din blog väldigt mycket. Du skriver mycket kloka saker!

    SvaraRadera