tisdag 29 juli 2014

Första inlägget - Vad har en ny investeringsblogg att erbjuda?

Bakgrund

När jag granskar antalet bloggar som handlar om investeringar de senaste åren är det första jag kommer att tänka på hydrorna som Herkules kämpar mot i de kända myterna. Väpnad till tänderna kämpar Herkules mot hydrorna och så fort han med mycket möda och stort besvär lyckas hugga halsen av en hydra, växer tre nya huvuden fram. Med denna liknelse vill jag inte låta påskina att bloggarna är några sorts odödliga djur och mytompsunna vidunder som väntar på att snärja sina läsare. Jag förordar inte heller att man liksom Herkules ska försöka utrota bloggarna, det vore väl drastiskt nu när jag har en nystartad blogg och allt.

Det jag vill belysa är att intresset för aktier och bloggar har ökat lavinartat. Ökat intresse är i grunden en vettig utveckling, men det har gått fort. Liksom i godisbutiken finns det något för alla smaker: surt, salt eller gott och blandat. Det finns allt ifrån mer lättsmälta bloggar som på grundskolenivå förklarar vad investeringar handlar om till bibel-tunga alster som analytiskt och metodiskt djupdyker i företags räkenskaper.

I dessa tider av rekordstort intresse för investeringar, bloggande och börsen, väljer jag att starta en blogg. 
Har en ytterligare blogg verkligen existensberättigade, kan man fråga sig. På ekonomernas fikonspråk heter det att man ska differentiera sig för att kunna kränga sina varor, man måste sticka ut ur mängden. Den här bloggen har inte ambitionen att revolutionera bloggvärlden. I första hand är bloggen till för att strukturera mina egna tankar och på så sätt är den lik många andra bloggar, vars författare skriver vad som faller dem in.

Hur bloggen skiljer sig

Bloggen är emellertid annorlunda mot de flesta andra på så sätt att den inte begränsar sig till Norden, utan jag är, liksom i min investeringsportfölj, intresserad av att handla där det finns undervärderade aktier och jag avskräcks inte av landsgränser. Däremot måste courtagen vara relativt rimliga, för annars är den enda som skrattar hela vägen till banken, banken själv. Det finns förvisso svenska bloggare och värdeinvesterare som rör sig utanför nordens gränser, främst i USA, men fokus ligger då oftast på stora megacaps som Google, Apple och McDonalds. Mindre bolagen diskuteras mer sällan. Det kommer även att finnas plats för mer allmänna tankar om sparande i allmänhet, men de bolag som diskuteras bloggen kommer att vara impopulära, ofta mindre bolag, på global skala, från ett svenskt perspektiv. Det är kanske inte den mest säljande beskrivningen, men å andra sidan är jag ingen reklambyråkonsult så det får duga som beskrivning.  

Strategi

Strategin går ut på värdeinvestering, vilket blivit en sliten etikett folk gillar att klistra på sig själva. Det har blivit lika intetsägande som VD-uttryck av typen: ”strömlinjeforma verksamheten”, ”medarbetarna är vår viktigaste tillgång” eller ”vara beredd att gasa och bromsa samtidigt”. Därför ska jag tala om vad värdeinvestering handlar om för mig. Min investeringsstrategi är inte hjärnkirurgi. Bolag ska köpas under fundamentalt värde, vilket är ett teoretiskt korrekt värde som bakar in all information om framtida kassaflöden och vinster i dagens kurs. Av förklarliga skäl kan vi inte veta detta värde, men man kan försöka komma nära. När bolaget kan köpas till rabatt i förhållande till detta värde, anser jag att ett bolag är köpvärt.

För att undvika minor använder jag vissa branscher. Exempelvis sådana jag inte förstår mig på. Det kan låta som en no-brainer, men förvånande många köper exempelvis bolag vars verksamhet går ut på att män i vita rockar står i labb och försöker komma på någon hokus-pokus blandning som ska revolutionera medicintekniken. Få aktieägare har den kunskap som krävs för att utvärdera sådana forskningsföretag. Av detta skäl undviker jag forskningsföretag, biotech och andra bolag som inte har bevisad intjäningsförmåga. Försäkringsbolag och banker undviker jag för att jag inte kan förstå dem fullt ut och för att de är ytterst beroende av några få nyckelpersoner. Och ja, det har lett till att jag missat alla bloggares gullegris Protector. Andra företag jag undviker är sådana som bygger på snabbrörlighet och innovation, exempelvis Apple. 7 år sedan fanns inte iphone och ipad, vilka i dag genererar 70 % av bolagets omsättning. Sådan snabbrörlighet omöjliggör för mig en förmåga att bedöma fundamentala värdet.

Vad min strategi i slutändan handlar om är sunt förnuft. Det är inte raketforskning. Jag skjuter från höften och så länge riktningen är rätt, brukar det bli bra. Hellre än en tiosidig excelsnurra, föredrar jag en förståelse för verksamheten och vad som ska göra det till en lyckad investering. Det är ofta få parametrar som är centrala. Mer information är brus som invaggar investeraren i en falsk förhoppning om att den har överlägsen information.  

Slutlig disclaimer

Som jag varit inne på är det möjligt att starten av bloggen är fullständigt feltajmad. Det bästa läget att bli intresserad av aktiemarknaden är när ingen annan är det. Risken att så är fallet får jag leva med och om inte annat blir bloggen då en intressant krönika över hur en bloggare tar sig vatten över huvudet. Sedan kan jag sälja en bok med någon kitschig titel som ”Hur man ruinerar en förmögenhet genom att köpa obskyra bolag ingen hört talas om eller känner till”, eller ”Så avstår du från att kliva på Titanic – Investeringsmissarna att undvika”. Hur det blir med den saken återstår att se, men där är vi hur som helst inte. Åtminstone inte än. 

7 kommentarer:

 1. Kul att du har startat en blogg! Om det visar sig att starten är feltajmad, jämfört med börsen, så ser jag ändå mycket fram emot att följa bloggen i börsnedgång!

  SvaraRadera
 2. Håller helt och hållet med Kenny. Kul!

  /Kristoffer, Avanza

  SvaraRadera
 3. Grattis till nya bloggen! Ska bli spännande att följa.

  Ernesto

  SvaraRadera
 4. Det ska bli ett nöje att följa din blogg!

  mvh
  ägamintid

  SvaraRadera
 5. Emil Hellström31 juli 2014 18:52

  Kul!
  Har följt dina inlägg på avanzas forum under många år. Jag anser att du skriver med en ganska välputsad och nyanserad svenska. Det är relativt tunnsått med begåvningar vad gäller språk i investerarbloggvärlden. Ett välordnat språk är ofta en direkt följd av ett välordnat intellekt i största allmänhet. Jag hoppas ditt bloggande fortlöper lika väl som det börjat.

  Lyckönskningar
  Emil

  SvaraRadera
 6. Mycket härliga nyheter att nås av en söndag som denna! Välkommen in i spelet. Ska bli intressant att följa!

  SvaraRadera
 7. Efter många matnyttiga kommentarer runtom i bloggosfären kan jag inte tänka mig att detta blir dåligt :)

  SvaraRadera