söndag 29 maj 2016

Vägen till rikedom - några principer

Vilken är vägen till rikedom är en fråga som krusat sig över var mans läppar då och då. Är det att slita i hamsterhjulet? Är det att köpa guld och gräva ned bakom en container i frihamnen och vänta på ett inbördeskrig? Nej, givetvis inte. Ingen guldletande löneslav har någonsin blivit rik, men däremot kryllar det av miljonärer som fått ta del av den renande våg som kallas aktiemarknaden. Liksom guldruschen i Klondike i USA är det enda som krävs rätt verktyg och en "killer-instinct" för att kunna lyckas. Det finns vissa verktyg och tankesätt som är överlägsna andra. Den som följer den väg som stakas ut i det här inlägget kommer att få en fördel i hundrametersloppet. Se det som lagliga steroider, som ger perfekt resultat varje gång. Åtminstone de gånger det fungerar. Låt oss börja med några kännetecken som präglar de bolag man vill äga. Det finns några saker som förenar bolagen och som obönhörligt leder till en intressant resa.

Bransch

I vilken bransch ska man leta bolag? Jag brukar säga att man inte ska ha fördomar mot bolag eftersom det finns lysande undantag i varje bransch, men för kreti och pleti är det förmodligen lättare att vara i rätt bransch från början. Att leta efter ett fint bolag i fel bransch är som att försöka hitta en oas i Saharaöken. Då är det oftast enklare att leta efter sandkorn och gräva där man står. De bästa branscherna tenderar att vara sådana branscher som eggar folks fantasi. Ett osexigt verkstadsbolag som gör samma produkt de alltid gjort och ägs i femte generationen av någon lantbrukarson gör ingen annan glad än historienördar. Det finns nog med tristess i vår vardag, när man köar i tunnelbanan eller i mataffären eller tittar på ytterligare ett hjärndött avsnitt av en meningslös och intetsägande såpopera. Att i ett sådant läge utsätta sig för ännu mer tristess genom att ta ett torftigt och trist, stabilt bolag är sällan en sund strategi. Folk kommer till aktiemarknaden för underhållning, det är vår tids gladiatorspel; ett sätt att fördriva tiden och att kunna köpa en bit av den amerikanska drömmen och bli rik på kuppen. Min enkla tumregel är därför följande: förändringar är vår vän. Det är innovation och förändringar som spränger barriärer, och leder den industriella revolutionen framåt när en kaskad av mänsklig potential sipprar fram på rätt sätt.

Vilka branscher passar in på följande beskrivning? Några favoriter är gruvor, prospekteringsbolag och biotech. Tänk er potentialen som hägrar i horisonten. Några män står med vita rockar i ett lab och heller kemikalieblandningar mellan provrör tillräckligt många gånger för att det någon gång ska smälla till rejält. Det var något förenklat så Nobel kom på dynamiten, men jag är ekonom så jag kan inte de tekniska processerna som ett rinnande vatten, men något sådant var det. Folk vill ha underhållning och i dessa branscher kan folket få underhållning. Att bolagen ofta har häftiga namn som Icarus Pharmaceuticals eller Lazarus Labs gör inte saken sämre, tvärtom; det vattnas i gommen och om du tycker att något är häftigt kommer fler att tycka det. Allt det handlar om är att de måste få upp ögonen för bolaget. Sky därför trista branscher som pesten för investerarna somnar innan nästa kvartalsrapport vaskas fram av det trötta industribolaget.

Historik

Det finns många investerare som stirrar sig blinda på historik. Hur har vinsten utvecklats och hur har omsättningen ökat eller minskat över åren. Låt oss döda myten om hur viktig historiken är en gång för alla; det är fullständigt oviktigt. Vi köper framtiden, inte historien och som Buffett sagt: om historia var det viktigaste skulle alla historiker vara mångmiljonärer. Jag ser det här som ett open-and-shut case. Buffett har sagt det och eftersom Buffett alltid har rätt har historiekramande bakåtsträvare fel. Att utgå från historien eller historiken är som att bedöma hur lång en treåring ska vara om tre år genom att ta ett genomsnitt av längderna vid 1,2 och 3 års ålder. Det är fullständigt befängt men ändå ser man detta kardinalmisstag göras gång på gång, även av erfarna investerare. Det är nästan så dumt att klockorna stannar.

Vad man vill ha är framtiden. Tänk efter: om ett företag har samma vinst år efter år, varför skulle det bli en utveckling likt en hockeysticka längre fram? Det är därför mer sexiga företag i branscher med förändring kan få exploderande aktiekurs. Framtiden är allt som räknas, det är framtida kassaflödena som är intressanta. Tänk även på följande: ett moget bolag som har säg 50 procent marknadsandel kan inte gärna öka sina andelar mycket. Däremot om vi har ett bolag som inte lyckats sälja sina produkter än kan de ta en ynka procent av en mångmiljardmarknad för säg läkemedel och då kan aktieägarna skratta hela vägen till banken flera gånger om. Wayne Gretzky är inte känd som investeringsproffs utan snarare en hockeyspelare och han var inne på att man ska åka ditt pucken kommer att vara, inte där den varit. Desto lägre vinster nu, desto högre är potentialen att lyfta vinsterna i framtiden. Det är en no-brainer för mig och att fler inte insett detta övergår mitt förstånd, men det visar bara att det finns goda möjligheter för den som har öronen på skaft.

Man vill hitta en historia. Som jag diskuterat i tidigare inlägg älskar människor att lyssna till en intressant historia och genom tidsepokerna har vi suttit kring lägerelden. Om det är något vi lärde oss från OJ Simpson-rättegången är det vikten av en spännande story line. När åklagarna pläderade, pratade de om trista DNA-bevis och "objektiva fakta". Advokaterna gjorde ett bättre jobb genom att diskutera hur offren kunde ha dödats av colombianska drogkarteller och att polisen måste ha planterat bevis på brottsplatsen för att de är genomruttna rasister. Det kanske inte är det logiska, men det är roligt att lyssna på. Genom att ta ett bolag i en spännande bransch med svag historik får människorna kring lägerelden själva låta fantasin sätta gränser. De kan föreställa sig att genombrottet i bolaget kommer inom en snar framtid och att de sitter under en palm på en söderhavsö och gungas till sömns av havets svepande vågor medan de badar i rikedom på Joakim von Anka-manér.

Vikten av mycket information

Hur gör man research på potentiella investeringsobjekt? Det finns olika skolor och vissa menar att i varje given investering är det bara några datapunkter som är viktiga såsom värdering eller ledningens kompetens. Helt fel, anser jag. I stället rekommenderar jag att man tar in mer information. Så mycket information som möjligt är det vettiga och vad jag läst i mina kurser i mikroekonomi är att människor är fullständigt rationella och alltid fattar rätt beslut. Ett övertag kommer därför av att jobba hårdare än andra investerare. Om vi tittar på exempelvis Apple kan man genom att liksom Jehovas vittnen gå från dörr till dörr och sedan i stället för att erbjuda frälsning föra statistik på hur många Apple-produkter de köper. Genom att hålla örnkoll på försäljningen av ipads i Blomstermåla kan man hitta information som ingen analytiker orkar eller kan ta reda på och detta är trots allt banbrytande information.

Tidshorisont

Den enkla tumregeln när det gäller tidshorisont är att ju kortare desto bättre. Det är bara att åka ut till valfri förskoleklass eller årsstämma.  Människor har kort "attention span" och efter en kvart vill man hitta något nytt och spännande. När VD börjar prata är några pensionärer vakna, men efter en kvart har nästan alla somnat och de som inte somnar har som hökar slagit klorna i de snittar som finns på något bord. Även om bolaget må vara spännande, kan det komma ännu mer spännande bolag med mer revolutionerande produkter. Därför kan man se det som att hoppa från raket till raket. När raketbränslet sinar ska man kunna hoppa på nästa raket och genom att upprepa detta blir avkastningen fin, om man kan klara av det. 

Det här med buy-and-hold är struntprat och ingen har någonsin blivit rik på det. De enda är gubbar och vad har man för nytta av pengar när man är 90+? Ska man imponera på bingoklubben eller syjuntan eller vad är syftet? Bättre då att bli rik fort som attan och då är det trading som gäller. Den som stannar på en raket som har slut på bränsle kommer att se raketen falla och det ofta rejält. You snooze, you lose, har alltid varit min devis och i dagens informationssamhälle får vi alltid ny info. Varje dag kommer nya pressmeddelanden som kan omkullkasta ett case. Någon vecka är absolut max för mig när det häller tidshorisont. Längre än så är som att kliva på Titanic i 95 procent av fallen och det utan livbåtar. 


Ledningen och allmänna egenskaper


Ledningen är ofta den viktigaste faktorn för att en investering ska lyckas. De är jockeyn som sporrar hästen och ser till att riktningen är rätt. Jag har inget emot att man anställer de skarpaste hjärnorna och därför måste ersättningen vara frikostig. Ingen orkar kliva upp ur sängen utan en hägrande bonus i horisonten, allra minst en VD. Optionsprogram som späder ut aktieägarna rejält är mycket bra därför att VD och aktieägarna då sitter i samma båt: bägge vill att kursen ska öka av uppenbara skäl. I Disneyfilmer sägs det ofta att det yttre inte spelar någon roll, men för att någon ska kunna berätta historian och tro på den, måste VD vara karismatisk. Det får gärna vara någon som kommer med högt flygande löften om en aldrig så ljus framtid och om löftena sen hålls spelar kanske mindre roll, som sagt är investerarna ändå otåliga. En VD i en fin Armanikostym, välpolerade skor och som genom att tala tystar varje rum denna går in i är ett recept för framgång. Eftersom alla intressenter ska säljas ett helhetspaket får det gärna vara en exklusiv aura kring VD. Om det finns ett flott huvudkontor och årlig fasanjakt med andra höjdare samtidigt som bolaget innehar x antal corporate jets är det ett styrketecken. Alla dessa aspekter signalerar nämligen att: den här killen vet vad han snackar om. 

Sammanfattning


Det är inte så svårt att bli rik på marknaden, men det första felet många gör är att de inte följer sunt förnuft och enklare principer. Kanske är det en utpräglad brist på sunt förnuft som gör att folk går på minor gång efter gång. De köper för trista bolag, de vill inte sätta sig kring lägerelden, de letar efter en trist VD, de har för lång tidshorisont osv. Genom att följa mina enkla, men mycket sunda och trygga principer kan jag nästan, men bara nästan garantera ett liv i rikedom. Jag skulle inte bli förvånad om den som läser det här inlägget och väljer att slaviskt tillämpa mina tips om ett antal år kommer att skicka mig vykort från söderhavsöar litet varstans och skrodera om sina bedrifter. Ni behöver inte tacka mig då, utan det är bara kul att få hjälpa till. 

Nu kanske ni frågar er varför inte fler tillämpar min metod om den är så enkel och perfekt? Svaret är ganska enkelt, jag ser det som historien om kejsarens nya kläder. Där krävdes ett naivt barn för att påpeka att kejsaren var naken. I det här fallet är jag budbäraren, barnet, som har ett så enkelt budskap att erbjuda att folk inte kan tro att det är sant. Ändå är det sant och det fungerar för att det är så enkelt och logiskt. Jag borde kanske inte dela med mig av mina hemligheter eftersom det kan bli svårare att tillämpa strategin ju fler som tar till sig av mitt budskap. Men det, kära vänner, är en risk jag är beredd att ta och jag önskar er lycka till med era framtida investeringar. Förhoppningsvis tar ni till er av kriterierna som jag stakat ut som nästan, men bara nästan, garanterar en guldkruka vid regnbågens slut. 25 kommentarer:

 1. Jesus. Hur mycket tjänar ni på Värdepappret egentligen? För nu är hästarna högre än någonsin. Historiken är totalt oviktig säger du samtidigt som ledningen är den viktigaste faktorn. Är ledningens historik totalt oviktig också?..

  Och ett fantastiskt bolag med fantastisk historik som går fantastisk as we speak, det har ingen högre sannolikhet för att fortsätta gå mycket bra om inte fantastiskt?.. Jag tror att inget slår en bra business. Det är sjukt högmodigt av dig att berätta att vi alla kommer dyrka dig om ett antal år eller var slutklämmen bara ett skämt? Högmod går före fall.. Du avslutar dessutom med att du är budbäraren typ Messias som ska frälsa kejsaren och oss. I så fall kan du väl klämma fram lite track record och depåstorlek också utöver alla floskler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte med i Värdepappret längre så du får fråga dem som är med.

   Om du inte uppskattar ironi tror jag att du får mer behållning av att läsa andra bloggar.

   Väl mött,

   IK

   Radera
 2. Får jag rekommendera Sarkasm AB, ett mindre bolag som arbetar i skymundan på en av de mindre listorna med personal utveckling.

  Högst på sidan till höger under "Om mig":
  "Liksom många andra sparare kallar jag mig värdeinvesterare. Det innebär att jag vill köpa bolag till en rabatt mot vad jag bedömer vara företagets verkliga värde. Då jag är övertygad om att de placerare som vänder på flest stenar hittar flest intressanta case, verkar jag globalt. Typiskt sett vill jag ha välskötta bolag med kompetenta ledningar till låga eller hyggliga värderingar."

  SvaraRadera
 3. Jag är mycket imponerad, att få till den där perfekta övergången där läsaren inser syftet med texten och hajar till är oerhört svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktieingenjören, du är så imponerad och den mest högtravande ryggdunkardandyn av dom alla som syns i vartenda kommentarsfält på varenda blogg enbart för att dra uppmärksamhet till din egen.

   Radera
  2. Jag utgår från att du är samma "anonym" som inte fattade att Irvings hela inlägg är ironiskt menat. Att Skriva ironiskt är svårt och jag har testat skrivsättet i samband med första aprilskämt och det har inte alls gått lika bra då övergången från konstigt till fullkomligt absurt är svår att få till.

   Gällande att kommentera på bloggar är det mycket enkelt. Det är roligare att skriva om man får positiva eller tankeväckande kommentarer tillbaka. Jag är säker på att även din första kommentar väcker en viss förnöjsamhet, men jag kan nog inte presentera lytteskomik på din nivå kontinuerligt.

   Radera
 4. Bra inlägg, men borde det inte ha publiceras för ca 2 månader sedan?

  Vill komplettera med att nämna Beowulf mining , med ett sådant namn döpt efter en fornnordisk hjälte kan ju inget gå fel. När vi ändå är inne i de djupa gruvgångarna passar jag på att nämna ett annat Buffet citat "gruvägare är de ärligaste människor som finns"
  Vänligen JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske så, men jag ville tänka utanför lådan. De flesta bloggare under 1 april skrev på ett sätt som var svårt att tyda men där datumet gjorde att man fattade att det var ironi. Jag försökte i stället utmana läsaren genom att inlägget inte kommer 1 april, men förhoppningsvis framstår det desto tydligare i texten att det inte är allvarligt menat.

   Radera
 5. En begåvad penna, må jag säga!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för din kommentar, alltid kul med positiv feedback!

   Radera
 6. HaHa! Befinner mig på grönbete, och försöker koppla av från aktiemarknaden. Kunde dock inte låta bli att läsa ett Irving inlägg.

  Mina ögon tårades av välbehag. Lyfter på hatten!

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars, hoppas du njuter av grönbetet. Det har du förtjänat efter många pikanta och ofta cyniskt roliga kommenterar på diverse bloggar :)

   Radera
  2. @Irving Kahn

   Har tagit ut min bloggelva till det kommande mästerskapet i fotboll. Du får en central roll på mittfältet. Har tänkt mig att vi skall spela 4-2-4.

   Du får spela vid sidan om Investerarfysikern. Du hittar laget på Spartacus blogg.

   Ha det bäst

   Lars

   Radera
 7. Började ana oråd när du pratade illa om industribolag :-) Det här skulle kunna vara en "dolda kameran" för att se när läsaren slutligen kapitulerar inför det försenade aprilskämtet. Som alltid en bra underton av allvar, vilket är en den bästa varianten av humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte brassa på genom att slakta min heliga ko så skulle förhoppningsvis många inse att inlägget inte var helt seriöst. Familjeägda industribolag, särskilt när lantbrukarsöner i femte generationen är involverade, ligger mig varmt om hjärtat som bekant. Förhoppningsvis förstod några hur absurda dessa principer är och kanske kan någon "blanka" principerna för att öka sannolikheten att lyckas.

   Radera
 8. Min dotter som är fyra år har nyligen lärt sig tvärtomspråket på förskolan och tillämpar det friskt hemma. Jag inser att det måste vara tvärtomspråket som senare utvecklas och förfinas till ironi som talas och förstås av de med lite finkänslighet i språket. Tack för läsvärt inlägg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Ja, det är nog därifrån det kommer, har alltid varit contrarian som jag skrev i något inlägg tidigare. Jag ville krypa baklänges och ville inte sitta i ring och ha upprop av namn för jag argumenterade för att jag kunde allas namn redan efter ett tag.

   Ironi är ett tveeggat svärd och någon som bara snubblar på inlägget utan att ha läst tidigare inlägg eller vet något om min investeringsfilosofi kanske tror att jag är seriös. Jag trodde att jag bredde på in absurdum så att alla skulle förstå att det inte var seriöst, men sedan insåg jag att det finns ju faktiskt många som resonerar exakt så som jag gör i inlägget. Det är bara att gå till börssnack och se. Turligt nog insåg de flesta att det var ironi och då uppnådde inlägget sitt syfte.

   Väl mött,

   IK

   Radera
  2. @Kenny

   Aktiefokus har fått med två spelare i min bloggelva till det kommande mästerskapet i fotboll. Glöm aldrig att det är laget som gör det.

   Antingen vinner vi mästerskapet, eller så åker vi ut direkt. Det är många stora ego som skall fås att samarbeta. Mycket kommer att hänga på bloggarens Gustavs sociala kompetens. Mycket av framgången kommer att hänga på honom.

   Soliga Hälsningar

   Lars

   Radera
  3. Såg bloggelvan nu! Kul att få vara med och lira :-)

   Radera
 9. Det har talats en del om ryggdunkande ovan. Jag sällar mig till kramkalaset: ett fantastiskt inlägg! Underhållande och informationsrikt (för den som kan läsa mellan raderna...).

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
 10. Mycket underhållande läsning. Tack för det!

  SNM

  SvaraRadera
 11. Mina tips äro
  Bure
  Gränges
  XANO
  Öresund
  (jag äger dessa bolag)

  SvaraRadera
 12. Att hjälpa är det enda sättet att dela din eviga kärlek i världen för att vara nära Gud och det är det som är viktigt. Varje person som behöver ekonomisk hjälp har en logisk anledning. För att göra detta, vi gör erbjudanden om lån, snabba och garanterade lån tillgängliga för alla människor med möjlighet att återbetala den. Räntan är 3% med mycket enkla termer som hjälper dig att starta ditt eget företag. Våra överföringar är försäkrade av banken för säkerheten av transaktioner. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera